DOKTORCLUB AWARDS 2023

Yılın Sivil Toplum Kuruluşları Ödülleri - Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi Finalisti

Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği


Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği

   Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği (TBDHD) kuruluş yılı olan 1994 yılından beri ülkemizde inme ve inmeye bağlı kalıcı hasarlarla ilgili önemli çalışmalar yürüten otoritelerden biridir ve Dünya İnme Organizasyonu – World Stroke Organization (WSO), Avrupa İnme Organizasyonu – European Stroke Organisation (ESO), Avrupa İnme Birliği – Stroke Alliance for Europe (SAFE) ve Vaküler ve Girişimsel Nöroloji Derneği - Society of Vascular and Interventional Neurology (SVIN) üyesidir. Dernek, akademik çalışmalarının yanı sıra hasta ve hasta yakınlarına yönelik aktif saha çalışmaları gerçekleştirmekte, sağlık iletişimi kampanyaları yürütmekte ve inme farkındalığı ile ilgili önemli projelere imza atmaktadır.
   Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği olarak 2023 yılında SAFE işbirliğiyle inme geçirmiş hastalar ve hasta yakınlarına yönelik bir dizi bilgilendirme toplantıları gerçekleştirilmiştir. Dernek genel merkezindede, 25 Şubat 2023 tarihli ilk bilgilendirme toplantısında Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bijen Nazlıel inmeden korunma konusunda, hasta ve hasta yakınlarına, inmenin primer ve sekonder risk faktörleri ve korunma yöntemleri konusunda bilgiler vermiştir. Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Yazısı ise, inme sonrası görülen fiziksel problemlerden bahsederek inme hastalarına haftalık rutin fiziksel aktivite önerilerinde bulunmuştur.
   18 Mart 2023 tarihli ikinci bilgilendirme toplantısında Prof. Dr. Bijen Nazlıel, inme sonrası sık görülen sorunlardan biri olan depresyon konusunu anlatmıştır. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı’ndan Uzman Psikolog Özlem Akarsu ise inme sonrası hasta ve hasta yakınlarında yaşanan psikolojik sorunlar hakkında bilgiler verdikten sonra bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinde bulunmuştur. 15 Nisan 2023 tarihli üçüncü bilgilendirme toplantısında ise Prof. Dr. Bijen Nazlıel, inmeli hastalarda oluşan yutma güçlüğünün nedenleri ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler paylaşmıştır. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi, Uzman Odyolog, Ses ve Konuşma Bozuklukları Terapisti Ebru Şansal ise inmeli hastalarda güvenli yutmanın nasıl takip edileceği ile ilgili hasta ve hasta yakınlarına paylaşımlarda bulunmuştur.
   Sonuç olarak, ülkemizde ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada bulunan inmenin, ülke nüfusunun yaşlanması ve teknolojik gelişmeler ile birlikte sıklığının artarak devam ettiği bilinmektedir. Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği’nin temel misyonlarından birisi inmenin hem önlenebilir hem de tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu tüm yaş gruplarına ulaşarak duyurmak, toplumda inme farkındalığı oluşturabilmek ve buna ek olarak, inme geçirmiş hasta ve hasta yakınlarına her türlü destekte bulunmaktır. Gerçekleştirdiğimiz toplantılarda hasta ve hasta yakınlarından aldığımız olumlu geri dönüşler göstermektedir ki, inme geçirmiş hastalarda tekrar inme oluşumunun engellenmesi ve inme sonrası sık yaşanan komplikasyonların azaltılmasına yönelik daha fazla sayıda ve geniş kapsamlı bilgilendirme toplantılarına ihtiyaç duyulmaktadır.