DOKTORCLUB AWARDS 2022

Yılın İlaç Endüstrisi Ödülleri - Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi Finalisti

Pfizer


Pfizer

   ELİNDEN GELİR

   Durum ve Amaç:
Kronik inflamatuar hastalıklarıyla yaşayan binlerce hastanın hayatını dönüştürmek ve yaşamlarına özgürlük katmak, Pfizer İnflamasyon ve İmmünoloji (I&I) ekibi olarak önceliklerimizin başında geliyor. Çünkü kronik inflamatuar hastalıklar hastaları zayıflatabiliyor, vücut biçimlerini bozabiliyor, genel refahlarını ve günlük rutinlerini önemli ölçüde etkileyebiliyor.
 
   İlk iş olarak hastaların sağlık yolculuklarında karşılaştıkları başlıca engelleri araştırdık ve iki temel sorun belirledik.  
1) Halkın inflamasyon hastalıkları konusundaki farkındalığı yetersiz kalıyor. Bu da geç tanıya ve olması gerekenden daha kötü tedavi sonuçlarına neden oluyor.
2) Tanı konulduktan sonra hastalar kendilerini yalnız ve çaresiz hissediyor.  
   Bu zorlukların üstesinden gelmek adına, Ankilozan Spondilit (AS) ve Romatoid Artrit (RA) hastalıklarına yönelik farkındalığı artıracak viral bir sosyal medya kampanyası hazırladık. Kampanyanın yaratıcı ve viral bileşenleriyle Pfizer I&I'yi rakiplerinden ayrıştırmayı hedefledik. Bunun yanında Pfizer'in Kilit Fikir Liderleri (KOL) ve Türk Romatoloji Derneği (TRA) ile olan ilişkisini de güçlendirmeyi amaçladık.  

   Kampanya:
12 Ekim 2021 Dünya Artrit Günü'nde erken teşhisin önemini vurgulamak ve romatizmal hastalıklar konusunda farkındalık yaratmak amacıyla, viral olarak yayılmasını planladığımız hasta bilinçlendirme kampanyamız Elinden Gelir’i sosyal medyada başlattık.
     

   Kampanyamız 2 adımdan oluştu: 

  1. Influencer desteğiyle erişimi en üst düzeye çıkarmak için viral bir kampanya yaratmak.
  2. Önde gelen romatolog hekimlerle bir araya gelerek güvenilir bir inflamatuar hastalıklar kütüphanesi oluşturmak.
   Ünlü oyuncu Zafer Algöz ile birlikte ilerleyerek, hastalık nedeniyle ellerini kullanmakta zorlanan bireylere destek olmak ve romatizmal hastalıklarla yaşayan sayısız insana ulaşmak için Instagram'da bir challenge başlattık. Yarışma için katılımcılardan ellerini kullanarak bir becerilerini göstermelerini ve bunu videoya çekerek paylaşmalarını istedik. Ayrıca katılımcılardan takipçilerini de kendilerine katılmaya davet etmelerini isteyerek mücadelemizi olabildiğince fazla kişiye yaymayı hedefledik.

   Challenge’ımıza katılan ve Instagram sayfamızı paylaşan destekçilerimiz hem hastalık farkındalığı oluşturacak hem de bir becerilerini sergileyerek takipçilerinin daha önce hiç bilmediği bir özelliklerini gözler önüne sereceklerdi.

   Tüm bunların yanında, sayfamızda Romatoid Artrit ve Ankilozan Spondilit hakkında sık sorulan soruları yanıtlayan önde gelen romatoloji uzmanlarının videolarını yayınladık. İçeriklerimizi görmek için lütfen Instagram sayfamızı ziyaret edin: @elinden_gelir https://www.instagram.com/elinden_gelir/
   
   31 Aralık 2021 tarihi itibariyle Instagram sayfamızda hastalık bilgileri, erken teşhis, tedavi seçenekleri, günlük yaşam ipuçları ve sık sorulan soruların cevaplarına odaklanan 82 bilgilendirici gönderi paylaştık. Eğitici içeriklerimizi Türkiye’nin en saygın 10 romatoloji hekimi ile birlikte çalışarak tamamladık.

   Sonuçlar: Elinden Gelir, Türkiye'de romatizmal hastalıklar alanındaki ilk viral kampanya oldu. Challenge’larımız Türkiye Kadın Voleybol Takımı oyuncusu Zehra Güneş, oyuncu Yağmur Tanrısevsin, Caner Yıldırım, Burak Altındağ, Moda ve Sosyete gibi 20'den fazla sosyal medya fenomeninin dahil olmasıyla her geçen gün daha fazla kişiye ulaştı.

   Türkiye'de romatoloji alanında en çok takip edilen sosyal medya hesabı olmayı başaran @elinden_gelir Instagram sayfamızda takipçi sayımız 15.000'e yaklaştı. Aynı zamanda Pfizer Türkiye sponsorluğundaki en başarılı Instagram sayfaları arasındaki yerini aldı. Takipçilerin birbirinden değerli yorumları, sosyal medyada çevrimiçi bir hasta topluluğu için karşılanmamış bir ihtiyacı da çözdüğümüzü gösterdi.

   Kaynaklar: 1.     Porter Novelli Marjinal, Sosyal Medya Raporu, Sosyal Medya Takibi (Ekim – Aralık 2021) 2.     CreatorDen, Influencer Marketing Raporu, Influencer Instagram Hesap Takibi (Ekim – Aralık 2021)