DOKTORCLUB AWARDS 2022

Yılın Sivil Toplum Kuruluşları Ödülleri - Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi Finalisti

Kansere Karşı Birlikte Derneği (KANKA)


Kansere Karşı Birlikte Derneği (KANKA)

   KANKA (Kansere Karşı Birlikte) derneği, 2017 yılında Kayseri’de kurulmuş, kanser hastası çocukları en iyi şartlarda tedavi etmek ve en kısa sürede iyileşmesini sağlamak amacı ile çalışmalarını yürütmekte olan bir sivil toplum kuruluşudur. Tedavi sürecinde ailelerin de en iyi şekilde bu süreci atlatmalarına yardımcı olmak en önemli amaçlarından biridir. Dernek hasta ve ailelerine maddi, manevi, eğitim, sosyal ve psikolojik desteklerini sürdürmekte, diğer yandan da bilimsel çalışmalarına devam etmektedir.
   KANKA Derneğinin önemli projelerinden biri de, KANKA Çocuk Hematoloji Onkoloji ve Kemik İliği Nakli Hastanesidir. KANKA Derneği, Kayserili hayırseverlerin, kamu ve özel kuruluşların destekleri ve bağışları ile hastaneyi 3 yıl gibi kısa bir sürede tamamlamış ve Erciyes Üniversitesine bağışlamıştır. Böylece hastane bir kamu hastanesi olarak tüm Türk halkına hizmet vermektedir.
   KANKA Hastanesi alanında ülkemizin en büyük hastanesidir. Bünyesinde Çocuk Kemik İliği Nakli Merkezi, Talasemi ve Hemoglobinopati Merkezi, Hemofili Merkezi, Ayaktan Tedavi Merkezi olmak üzere 4 merkez mevcuttur. On bin metrekare kapalı alanda, 5 katlı olarak inşa edilmiş, KANKA Çocuk Hematoloji Onkoloji Hastanesi, 40 oda hepafiltreli olmak üzere 60 hasta odası, bir donor odası ve 44 ayaktan tedavi odası ile toplam 105 yataklıdır. Kendi ameliyathanesi bulunan, bu ameliyathanede donörlerden kemik iliği toplanabilen hastane, çocuk kan hastalıkları ve çocuk kanser hastalarını tedavi eden, Türkiye’de kompakt bir çocuk kanser merkezi olmaya adaydır.
   KANKA Çocuk Hematoloji Onkoloji ve Kemik İliği Nakli Hastanesinde 40 çocuğa aynı anda kemik iliği nakli yapılabilir. Bu özelliği ile bu alanda Türkiye’nin en büyüğüdür. Ayrıca Avrupa ve Amerika’nın en büyük merkezlerinden biri olmaya adaydır. Örnek olarak Amerika’da “Amerika’nın en iyi çocuk hastanesi” ünvanlarına sahip Cincinnati Children’s Medical Center da 36 kemik iliği nakli odası vardır. Bu hastanede ise 5 adet pozitif-negatif basınçlı olmak üzere toplam 40 kemik iliği nakli odası vardır.
   Anne ve çocuk için modern şartlarda 25-30 m2 büyüklüğünde tek kişilik hasta odaları ile Şubat 2022 tarihinden itibaren hizmet vermeye başlamış bu hastanede, bugüne kadar 50 çocuğa kemik iliği nakli yapılmış, pek çok çocuğa kanser tedavisi uygulanmıştır. Polikliniklerde çocuklara yataklı, koltuklu, televizyonlu mekanlar verilmiş, çocuklar yorulmadan gün boyu bu mekanda oyun oynarken tetkik, tedavi, kemoterapi ve kan ürünlerini almışlardır. Ayaktan tedavi alan çocuklar burada sırtlarında çanta benzeri infüzyon pompaları ile oyun oynarken tedavi ve kemoterapilerini de bir yandan almaktadırlar.
   Toplamda 250 metrekare çocuk oyun alanları ve çocuklar için gösterilerde kullanılacak sinema, tiyatro sahnesi, müzik odaları, oyun aletleri gibi her türlü detay düşünülmüştür.
   Ülkemizde çocuk kemik iliği nakilleri için JACIE (Joint Accreditations Comittee of ISCT and EBMT) akreditasyonu almış ilk ve tek pediatrik merkez Erciyes Üniversitesi KANKA Çocuk Kemik İliği Nakli Merkezidir. Bu akreditasyon merkezin Avrupa ve Amerika da akredite merkezler ile aynı kalitede tedavi ve nakil yaptığının kanıtıdır. Bu yönü ile sağlık bakanlığımızın da üzerinde durduğu sağlık turizminde çok önemli bir hastane olacaktır.
   KANKA derneği bir yandan hasta ve ailelerine yardım ederken diğer yandan çocuklarımızın daha ileri tedavilere ulaşmasına destek vermekte, gelecek için CAR T CELL ve GEN tedavileri konusunda çalışmalarına devam etmektedir.