DOKTORCLUB AWARDS 2022

Yılın Sağlık Profesyoneli Ödülleri - Yılın Yenilikçi Sağlık Profesyoneli Finalisti

Dr. Müjgan Çevik Aksay


Dr. Müjgan Çevik Aksay

   Veteriner Fitoterapinin Özel Reçete Diyetlerle Kullanımı

   Veteriner hekimlikte genellikle onlara özel hazırlandığı için hazır mamalar tercih edilmektedir. Sektördeki genişleme ile birlikte kalitesi düşük çok sayıda mama piyasaya sürülmekte, bu da doğal olarak sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Çok sayıda sağlık problemine aynı anda sahip hayvanlara tek tip özel diyetler yeterli olmamakta ya da hayvan tarafından reddedilmektedir.  

   Bu uygulama ile hazır mama yemek istemeyen ve birçok hastalığa sahip ancak ilaç kullanımını da kabul etmeyen hayvanlar (özellikle kedi, köpek ve evcil egzotik bazı türler) için özel diyet reçeteler sunulmaktadır. Hastaya ve hayvana özel reçete diyet, sağlık sorunlarına yönelik fitoterapötik tedaviyi de içermektedir. Tıbbi analiz yöntemleri ile tespit edilen birçok sağlık sorununu  hayvana özel diyet ve fitoterapi ile tedavi edebilmekteyiz. Kan tahlilleri, biyokimyasal analizler, USG ve diğer tanısal görüntüleme yöntemleri ile sonuçlar ortaya konulabilmektedir.  

   Veteriner klinik diyetisyenlik olarak adlandırabileceğimiz bu uygulama hayvan sağlığı sektöründe ilktir. Ayrıca veteriner fitoterapi de son yıllarda ilgi odağı olmuş ve bu konuda çalışan veteriner hekim sayısı oldukça azdır. Çalışmalarımızın duyurulması meslektaşlarımızın dikkatini çekecek, başarılı sonuçlar ilgi uyandıracak ve konu hakkında çalışan sayısı artacaktır. Bu durum hayvan sağlığına fayda sağlayacak, hasta yakınları için daha ekonomik olacak, klasik beslenme ve tedavilere alternatif olabilecektir.