DOKTORCLUB AWARDS 2022

Yılın İlaç Endüstrisi Ödülleri - Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi Finalisti

Menarini Türkiye


Menarini Türkiye

Sağlıkla sanatı buluşturan kurumsal sosyal sorumluk projesi Pills of Art, 1956 yılında Menarini Grup tarafından hayata geçirilmiştir. Projede Rönesans’ın önde gelen sanatçılarının hayatları, eserleri, eserlerinin hikayeleri dünyaca ünlü küratörlerin anlatımıyla bir bütün olarak incelenmektedir ve global olarak şu ana kadar 80 eser incelenmiştir. Dijital bir arşiv oluşturulması ve sanatın sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla videolar kurumsal Youtube hesabına 9 farklı dil seçeneğiyle yüklenmektedir.  
   Pills of Art ile sanatseverlere sanatçıların bakış açılarının yansıtılması, dünyanın önde gelen sanat eserlerinin yeniden yorumlanması ve sanatın çok daha anlaşılabilir bir formatta sanatseverlere sunulması amaçlanmaktadır.  
   Pills of Art Türkiye Projesi, 2022 Haziran ayında ‘Hayata Sanat Kat’ sloganıyla İtalya’dan sonra ilk kez Türkiye’de hayata geçirilmiştir. Türkiye’de gerçekleştirilen proje çerçevesinde Türk sanat tarihinin en çok yorumlanan başyapıtları incelenmektedir. İlham kaynağı bu eserlerin tarihsel bağlamları, kavramsal çerçeveleri, teknik özellikleri ve içerikleri küratörlerin çok katmanlı anlatımıyla sanatseverlere sunulmaktadır. Sanatseverleri dijital bir keşif yolculuğuna çıkaran proje ile Rönesans’tan modern Türk sanatına, İtalya’dan Türkiye’ye bir sanat köprüsü kurulması hedeflenmektedir. Projenin bir diğer amacı ise dijitalleşmenin ve sosyal medyanın imkânlarını kullanarak sanatın uzun soluklu ve sürdürülebilir platformlarda desteklenmesini sağlamak ve Türk sanat tarihinde öne çıkan eserlerin merak edilen hikayelerini herkes için ulaşılabilir olmasını sağlamaktır.  
   Bu amaç doğrultusunda, çekilen videolar Menarini Türkiye’nin sosyal medya hesaplarında (LinkedIn, Instagram ve Youtube) paylaşılmakta ve Youtube sayfasında yayınlanan videolar hem İngilizce hem Türkçe altyazılı versiyonları ile izleyicilere sunulmaktadır.  
   Pills of Art Türkiye projesi kapsamında toplam 10 video yayınlanmıştır. Projenin ilk etabında Pera Müzesi’nde yer alan Osman Hamdi Bey’in “Kaplumbağa Terbiyecisi”, Carl Frederick Von Breda’nın “Yusuf Agah Efendi” eseri, Breda Antoine de Favray’in “Fransız Büyükelçisi Vergennes Kontu Charles Grevier’in Türk Giysileri ile Portresi” gibi eşsiz eserlerin bilinmeyen hikayeleri küratör Begüm Güney’in anlatımıyla yayınlanmıştır.  
   İkinci etabında ise Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde bulunan Osman Hamdi Bey’in 1908 tarihli “Silah Taciri” isimli tablosu, Abdülmecid Efendi’nin kişisel sanat anlayışını açıklayan “Haremde Goethe/ Mütalaa”, Bedri Kulları’nın “Alman Çeşmesi”, Halil Paşa’nın İstanbul Boğazı’ndaki yalıları resmettiği “Boğaz” isimli tablosu ve başarılı bir doğa gözlemcisi olan Hoca Ali Rıza’nın “Manzara” isimli eserleri küratör Güler Dişbudak’ın anlatımıyla Eylül ayında sanatseverlerle buluşmuştur.  
   Menarini Türkiye, Pills of Art Türkiye projesi ile önümüzdeki dönemlerde de hayata sanatın iyileştirici gücüyle sağlık katmaya ve kendi dijital arşivini oluşturarak sanatı sürdürülebilir kılmaya devam edecektir.