DOKTORCLUB AWARDS 2022

Yılın Hastaneler ve Sağlık Kurumları Ödülleri - Yılın Yenilikçi Uygulaması Finalisti

Ankara Şehir Hastanesi - Çocuk Hastanesi


Ankara Şehir Hastanesi - Çocuk Hastanesi

   Diyabet tanılı çocuklarımızın tedavilerinin takibini dünyadaki son teknolojik tıbbi uygulamalar ışığında sürdürebilmek amacıyla Ankara Şehir Hastanemiz bünyesinde Çocuk Diyabet Teknoloji Merkezimiz kurulmuştur. Ankara Şehir Hastanesi Çocuk Hastanesi olarak amacımız, bilimin yol göstericiliğinde mükemmeliyet hedefleri doğrultusunda en iyi sağlık hizmetini vermektir. Ankara Şehir hastanesi, ulusal ve uluslararası standartlarda en üst düzey teknolojik donanımlara sahip olup, sağlık hizmeti ve eğitim kliniği olarak aktif bir şekilde çalışmaktadır.

   "Çocuk Diyabet Teknoloji Merkezi" diyabet açısından dünyada kullanımda olan yenilikçi tüm teknolojik tedaviler konusunda diyabetli çocukları ve ebeveynlerini haberdar etmek, son teknoloji  setli ve setsiz (kablosuz) insülin pompalarını ve sürekli kan şekeri ölçüm sistemlerini birebir tanıtmak, bu teknolojilere ulaşmalarına olanak sağlamak, eğitimini vermek, çocuklara uygulanmasını ve kullanımlarının takibini yapmak amacıyla kurulmuştur.  

   Çocuk Diyabet Teknoloji Merkezi Projemiz Ulusal olarak Kamu Hastanelerinde şimdiye kadar bu konuda yapılmış ilk örnektir. Yenilikçi bu projemiz halen de tek merkez olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Diyabetle ilgili teknolojik gelişmeler, diyabetli çocuklarımıza yer ve zaman ayırılarak anlatılmakta, daha önceden hiç görmediği, hatta duymadığı bu teknolojik imkânlardan faydalanmalarını sağlamaktadır. İnsanların teknolojideki en büyük korkuları olan teknolojiyi kullanamama, becerememe, karmaşık gelmesi gibi durumların da önlenmesi için, tüm ürünlerin örnekleri ve kullanılma şekilleri birebir hem çocuklarımıza hem de ebeveynlerine gösterilmekte ve uygulamada kullanılan cihazların incelenmesine olanak sağlamaktadır. Böylece önyargılar ve korkuların da önüne geçilmektedir. Teknolojik uygulamalarımız diyabetin kontrol altına alınmasını çok daha kolay hale getirmektedir. Hastaların üç aylık kan şekeri durumlarını gösteren HbA1c değerlerinde ve günlük kan şekeri düzeylerinde daha iyi sonuçlar elde edilmesi,  çocukların ve ebeveynlerin en büyük korkusu olan kan şekeri düşüklüğünün de (hipoglisemi) önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.  

   Çocuklarımız artık parmak delmeden havuzda, denizde, duşta rahatlıkla kullanabildiği; uyurken dahi ölçüm yapabilen kan şekeri sensörlerinin ve insülin pompalarının kullanımıyla diyabette kan şekerinin daha rahat kontrol altında tutulması sağlanacaktır. Çocuklarımızın yaşam konforunun üst düzeyde sürdürülebilmesini destekleyecek olan merkezimizde diyabete dair tüm teknolojik gelişmeler takip edilmektedir.

   Uygulama / Projenizin Hastalara veya Sağlık Paydaşlarına Etkileri / Katkıları

   Projemiz ülkemizdeki tüm diyabetli çocuklara yenilikçi hizmet vermeyi amaçlamaktadır. Hem diyabetli çocuklarımızın, hem de ebeveynlerin ülkemizde bu teknolojik imkânlardan nasıl ve ne şekilde yararlanabileceklerini bilmesi, aileleri psikolojik açıdan rahatlatmakta, diyabetle daha kolay ve daha iyi baş edileceklerini onlara aşılamaktır. Çocuk Diyabet Teknoloji Merkezimiz kendi mahallinde sadece diyabet teknolojileri ve uygulamaları üzerine hastalara konfor alanı sunarak hizmet vermektedir.  Artık parmak delmeden havuzda, denizde, duşta rahatlıkla kullanabildiği, uyurken dahi ölçüm yapabilen sürekli ölçüm sensörleri ve insülin pompaları sayesinde artık diyabetli çocukların ve ailelerinin geceleri daha rahat uyumalarını, günlük yaşamlarında daha konforlu bir şekilde hayat sürmelerine olanak sağlayacaktır. Böylece hem aileler, hem de diyabetli çocuklar diyabetin kontrolünü sağlamakta çok daha etkin olabilmektedirler. Daha etkin tedavi ile diyabetin ileride ortaya çıkabilecek istenmeyen olumsuz etkilerinin doğuracağı yeni maliyetlerin de önüne geçilmesi sağlanacaktır. Hastanemizdeki Çocuk Endokrinolojisi yan dal asistanlarının bu konudaki eğitimlerine katkı sağlamaktadır. Hayata geçirdiğimiz bu proje; hem kamu hastaneleri hem de özel sektör hastanelerinde diyabetli çocukların, diyabet teknolojilerini kullanımının yaygınlaşması, hizmet ve olanak olarak diyabetlilerimize sağlanması açısından bir öncül olup, benzer yeni merkezlerin kurulması için de çok güzel bir örnek teşkil edecektir.