DOKTORCLUB AWARDS 2021

Yılın Medikal Endüstri Ödülleri - Yılın Ar-Ge / İnovasyon Uygulaması Finalisti

VSY Biyoteknoloji


VSY Biyoteknoloji

Sinusoidal Vision Technology (SVT®) Temelli AcrivaUD Trinova Pro C Pupil Adaptive®: Tüm Mesafelerde ve Aydınlatma Koşullarında Gözlük Bağımsızlığını Maksimize Eden Pupil Adaptif Göz İçi Lens Geliştirilmesi  
   VSY Biyoteknoloji ve İlaç Sanayi Anonim Şirketi
   VSY Biotechnology, 2009 yılında katarakt cerrahisinde kullanılan göz içi lenslerini geliştirerek üretimine başlamıştır. 2014 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ülkemizin 161. Ar-Ge Merkezi olarak onaylanan tesislerde bugüne kadar 50’den fazla ürün geliştirilmiş olup, tümü seri üretime geçmiş ve ticarileştirilmiştir. VSY Biotechnology, geliştirdiği inovatif göz içi lensleri ile TÜBİTAK, TTGV ve TÜSİAD’ın düzenlediği teknoloji ödülleri yarışmalarında ve Türkiye İhtacatçılar Meclisi (TİM) İhracatın Yıldızları Ödülleri gibi pek çok ödüle layık görülmüştür.  
   Katarakt, gözümüzün içinde bulunan göz merceğimizin (Kristalin lensimizin) saydamlığını kaybetmesidir. Saydamlığını kaybeden merceğimizin, ışık ve görüntünün retina tabakasına ulaşmasını engellemesi sonucu görme kaybı yaşanır. Tek tedavisi cerrahidir. Ameliyatla saydamlığını kaybeden opaklaşmış lens alınarak yerine biyoteknolojik yöntemler ile üretilen göz içi lensi yerleştirilmesi gerekir. Katarakt dünya genelinde önlenebilir körlük nedenleri arasında birinci sıradadır. Optik tasarımlardaki son gelişmeler neticesinde, uzak ve yakın görme yanında orta mesafeyi de gösteren üç odaklı / çok odaklı (trifokal/multifocal) göz içi lensler ön plana çıkmaya başlamıştır. Okuma ve araba kullanma gibi farklı durumlarda gözlük bağımsızlığı sağlamak için trifokal mercekler geliştirilmiştir. Göz içine implante edilen trifokal lenslerde, düşük ışık koşullarında hale ve ışık saçılması etkisi ile parlak objelerin etrafında halkalar gibi istenmeyen fotik fenomenlere rastlanabilmektedir. Bu bilinen sorunları yeni bir teknoloji ile çözümlemek ve iyileştirmek için VSY Biyoteknoloji Ar-Ge Merkezi 2017'den bu yana patentli (EP3435143B1) Sinüzoidal Görüş Teknolojisini (SVT®) geliştirmektedir.  
   Ödül başvurusuna konu olan projedeki amacımız; Gelişmiş SVT® özelliğine dayalı Pupil Adaptif Trifokal göz içi lenslerini üretmek ve katarakt hastalarına sadece ideal koşullarda değil, günlük hayattaki zorlayıcı koşullarda da en üst seviyede görme kalitesi sağlamaktadır.
   AcrivaUD Trinova Pro C Pupil Adaptive® ‘i rakip ürünlerden farklı ve benzersiz kılan en önemli iki özelliği Gelişmiş Sinüzoidal Görüş Teknolojisi (SVT®) ve Pupil Adaptif tasarımıdır. SVT®, ışık kaybını ve istenmeyen hale ve parlama gibi olan olayları en aza indirerek tüm mesafelerde kesintisiz bir ideal görüş sağlar. Pupil Adaptif tasarımı ise gözün fizyolojik davranışını baz alarak farklı ışık koşulları için lens performansını optimize eder.  
   AcrivaUD Trinova Pro C Pupil Adaptive® lensinin optik alanı, geleneksel keskin testere dişi desenler yerine sinüzoidal fonksiyonlardan oluşturularak, pürüzsüz, yumuşak basamaklı bir yüzey profilden elde edilmiştir. Böylelikle geleneksel örtüşen kırınım desenli trifokal göz içi lenslerinin aksine, tek halkanın sağladığı üç odağa sahiptir. Bu sebeple, kırınım verimliliğini önemli ölçüde artırır, odak dışı ışık kaybını en aza indirerek kesintisiz bir ideal görüş sağlar. SVT®, pupil boyutundaki değişikliklere uyumlanmıştır, böylece her odak noktasında net görüş sağlarken hem fotopik hem mezopik ortamlarda gözlük bağımsızlığını maksimize etmektedir, hale ve parlama oluşumunu büyük ölçüde azaltır ve diyoptri hesaplama hatalarına karşı daha az duyarlıdır. Bu sebeple testere dişi tabanlı lenslerin mükemmel bir alternatifidir. Ek olarak, keskin köşeleri olmayan pürüzsüz desenlerin istendiği gibi üretilmesi çok daha kolay olduğundan imalat için çok daha uygundur. AcrivaUD Trinova Pro C Pupil Adaptive®'deki özel optik çözüm, ameliyattan sonra hastalarda hızlı adaptasyon süresi sağlamak için maksimum ışık transferi sayesinde uzak görüş keskinliğini korurken, etkili ve verimli ışık enerjisini yakın ve orta odaklar arasında dağıtır.  
   AcrivaUD Trinova Pro C Pupil Adaptive® günümüzün yaşam tarzına uyumlu tasarlanmıştır. Gece güvenli sürüş için yol işaretlerini rahat ve net bir şekilde görüntülemekten, bilgisayar ekranına bakmaktan ve mobil cihazları görüntülemekten, loş ışıkta rahatça kitap okumaya kadar tüm mesafe ve olası ışık koşullarında net görüş sağlar.  
   Hastaların görme kalitesini en üst seviyeye çıkararak yaşam kalitesini yükseltir ve "altın oranlı" bir görme deneyimi sunar.