DOKTORCLUB AWARDS 2020

Yılın Biyoteknoloji ve Genom Teknolojisi Ödülleri - Yılın Ar-Ge / İnovasyon Uygulaması Finalisti

Türklab


Türklab

TÜRKLAB

Türklab A.Ş., 1996 yılından bu tarafa Vücut Dışı Teşhis kitleri üreticisi olarak uluslararası pazar ağını geliştirmek için imkânlar dâhilinde her adımı atmış bir firmadır. 25 yıllık emeğin ve birikimin bir mükâfatı olarak Avrupa Başta olmak üzere, Afrika, Orta Asya, Güney Asya, Orta Doğu, Güney Amerika gibi kıtalarda toplam 76 ülkeye ihracat satışı gerçekleştirmeyi başarmıştır.

Türklab A.Ş. olarak öncü rol aldığımız tanı sektöründe teknolojiyi sadece üreten değil, aynı zamanda tasarlayan yön verici firmalardan biriyiz.Aralık 2019'da Wuhan, Çin'de ortaya çıkan yeni korona virüsü hastalığı (COVID-19) hızla yayılırken, tüm dünyadaki bilim insanları, hastalığın önlenmesi, teşhisi ve tedavisi için seferber olarak pandemi sürecinin en hızlı şekilde kontrol edilebilmesi için uzmanlıkları kapsamında çalışmalara başlamıştır. Türklab A.Ş. olarak, 25 yıllık tanı kiti üretim ve geliştirme tecrübemiz ile bu sürecin en aktif paydaşlarından biri olduk ve COVID-19 erken tanısı için kullanılacak kitlerle ilgili çalışmalarımızı hızla başlattık.

Bu çalışmalar sonucunda immünokromatografi temelli antikor testini hızla tüketicinin kullanımına sunarak hem yurt içi ihtiyacı karşıladık, hem de 50 farklı ülkeye 3 milyon adetten fazla ihracat yaparak dünya çapında ihtiyacın karşılanması için gerekli adımları attık. Bunun yanı sıra yüksek teknolojili immunofiltrasyon temelli antikor tespit kiti prototipimizle dünyada ilk kez COVID-19 immunofiltraston testi geliştirdik. Her iki kit de COVID-19 bağışıklığı olan bireylerin taranması için kullanılabilir durumdadır. Bu kitler halen hastalığı geçirmiş popülasyonun taranması için temel araçlar olarak kullanılabilmektedir.

Bunun yanı sıra, dünyada halen yaygın olarak kullanılan PCR temelli antijen tanısının doğruluğunun düşük olmasından kaynaklı riskin en aza indirilebilmesi amacıyla çalışmalarımızı hızla başlattık. Antikora dayalı, güvenilir virüs tespit sistemlerinin geliştirilmesi konusunda çalışmalarımız kapsamında yatay akış sistemli ürünlerimizin satışı kısa süre içerisinde başlatılacaktır. İmmunofiltrasyon temelli kitlerimizin geliştirilme çalışmaları hızla sürmektedir, ön çalışmalarımızdan elde ettiğimiz sonuçlar umut vericidir. Paralelinde, üretimimizi kendi geliştirdiğimiz antikorlarla yapabilmek adına poliklonal antikor üretim çalışmamızı tamamladık, monoklonal antikor üretim çalışmalarımızı da sürdürmekteyiz.

Yaptığımız tüm araştırma çalışmaların ulusal kazanıma dönüşmesi için paydaşlarımızla işbirliği içerisinde çalışmaya azami özen göstermekteyiz.  Bununla birlikte sürdürülebilir ARGE ortamının yaratılabilmesi için genç araştırmacıların yetiştirilmesi her zaman önceliğimiz olmuştur. Bu nedenle, yaptığımız çalışmalarda, şirketimiz bünyesinde istihdam ettiğimiz 5 kişilik ARGE ekibimizin yanı sıra, edindiğimiz bilgi birikimi ve tecrübenin genç araştırmacılara taşınabilmesi için farklı sürelerle 5 stajer araştırmacı istihdam ettik. Türkiye’nin prestijli üniversitelerinden ve yurt dışından danışmanlarımızın desteklerinden yararlanarak üniversitelerimizle işbirliği içerisinde yol aldık.

%100 yerli sermayeli, sektörünün öncüsü bir firma olarak Türkiye’de dünya standartlarında AR-GE yapılabileceğinin, çalışarak ve yüksek teknoloji üreterek dünyaya ve ülkemize değer katılacağının önemli örneklerinden biriyiz. Kısa sürede geliştirdiğimiz ve bu ödül başvurusunu yapmamıza vesile olan yüksek kaliteli COVID-19 immunolojik tanı kitleri yeterlilik ve yetkinliğimizin örneklerinden sadece biridir. Bu çalışmalarımıza aynı şevk ve heyecanla devam ederek Türkiye’de ARGE kültürünün gelişimi için lider firmalardan biri olacağımız kanaatindeyiz.