DOKTORCLUB AWARDS 2020

Yılın Sağlık Girişimi Ödülleri - Yılın Ar-Ge / İnovasyon Uygulaması Finalisti

Mikroliz Biyoteknoloji


Mikroliz Biyoteknoloji

TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK BAKTERİYOFAJ BANKASI

Mikroliz Biyoteknoloji olarak, ülkemizdeki ve dünyadaki en önemli tıbbi sorunlardan hastane enfeksiyonu ve bu enfeksiyonlara yol açan antibiyotik direnci kazanmış bakterilerin bakteriyofaj tedavisi üzerine çalışıyoruz. Ülkemizde de yaygın olan antibiyotik direnci olgusundan ötürü, fırsatçı (oportünist) enfeksiyonlardan muzdarip ve/veya bağışıklık sistemi yıpranmış hastalar antibiyotik tedavisine karşılık vermemektedir. Bu noktada bakteriyofaj (faj) ismi verilen nanoparçacıklar şifa olmaktadır. Hedefimiz, enfeksiyon hastalıklarının tanı-tedavi sürecini kolaylaştırmak ve hızlandırmak adına bir bakteriyofaj bankası oluşturmaktır. Amacımız, herhangi bir bakteriyel enfeksiyonun teşhis edildiği anda tedavisine başlanılabilmesi için halihazırda terapötik bakteriyofaj bulunabilmesini sağlamak ve biyolojik ürünler için bir referans laboratuvar kurmaktır. Bu durumlara ek olarak, biyoterör ihtimaline karşı önlem olarak bakteriyofaj üretimi ve karakterizasyonunu da sağlamaktayız. Ayrıca bakteriyofaj bankamız araştırmacılar için ATCC gibi bir referans banka olacak örnekleri sağlayacaktır. Bakteriyofajlar sadece tedavide değil veterinerlik ve ziraatte bakteriyel patojenler ile savaşta en etkili araçlardan bir tanesidir.

Bakteriyofaj tedavisinin sağladığı kolaylıklar küresel düzeyde de yankı uyandırmıştır. Bu nedenle, dünya çapında bakteriyofaj bankalarının yayılması ivmelenmektedir. Halihazırda Kore, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Gürcistan, Hollanda ve İngiltere gibi ülkelerde bakteriyofaj bankaları kurulmuştur ve geliştirilmektedir. Mikroliz Biyoteknoloji olarak, ülkemizi bu rekabette en üst düzeye taşımayı ve bu bakteriyofaj tedavisi konusunda bahsi geçen devletlere muhtaç kalmamayı hedefliyoruz. Eğer bu amacımıza ulaşabilirsek, ülkemiz dünya çapında hastaların şifa bulduğu bir merkez olacak, doğrudan gelir sağlanmasının yanı sıra alakalı diğer sektörlerin de gelişmesine önayak olarak ülkemizin ekonomisine de önemli derecede katkıda bulunulacaktır.

Kuruluşumuzdan şu ana kadar geçen süreçte çeşitli başarılar elde etmiş bulunmaktayız. Ülkemizin bakteriyofaj bankası olmamıza ek olarak, bakteriyofaj üzerine çalışan araştırmacılar ve tıbbi, zirai ve veterinerlik ile ilgili kuruluşlar tarafından hem bakteriyofaj ürünlerimiz için hem de faja dayalı hizmetlerimiz için istekleri şimdiden almaktayız.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan yeni antibateriyel geliştirilmesi için araştırma ve geliştirme listesinde kritik önem listesinde bir numarada olan hastane enfeksiyonu patojeni Acinetobacter baumannii bakterisine (DSÖ, 2017) karşı etkili olan bakteriyofaj örneklerimizden sadece bir tanesi. Acinetobacter baumannii’ye karşı bakteriyofajımız ve enzimini içeren patentimiz yayınlanmıştır.