DOKTORCLUB AWARDS 2020

Yılın Sağlık Profesyoneli Ödülleri - Yılın Yenilikçi Sağlık Profesyoneli Finalisti

Prof.Dr. Ela Tarakcı


Prof.Dr. Ela Tarakcı

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa

Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü

Prof. Dr. Ela Tarakcı 1978 yılında İstanbul’da doğdu. 1999 yılında İstanbul Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden dönem birincisi olarak lisans derecesini aldı. 2002 yılında yüksek lisansını aynı üniversitede tamamladı ve araştırma görevlisi olarak çalıştı. 2008 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde Ergoterapi alanında doktora derecesini aldı. Rehabilitasyonun farklı pek çok alanında çalışmaları ve klinik tecrübeleri olan Tarakcı 2014 yılında Doçent, 2020 yılında Profesör unvanını aldı. Geriatrik, nörolojik, romatolojik tanılı olgularda teknolojik rehabilitasyon çalışmalarını TÜBİTAK Projeleri ve bilimsel yayınları ile destekleyerek sürdürmektedir. Alanı ile ilgili iki farklı TÜBİTAK projesinde yürütücü, bir TÜBİTAK ve bir Avrupa Birliği projesinde araştırmacı, Kalkınma Bakanlığı’na bağlı İstanbul Kalkınma Ajansı Projesinde koordinatör ve üniversitesine bağlı Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi destekli çok sayıda projede yürütücü olarak görev aldı. Alanında önde gelen uluslararası ve ulusal bilimsel dergilerde basılmış çok sayıda makalesi bulunan Tarakcı’nın, bir kitapta editörlük ve çok sayıda kitapta bölüm yazarlığı vardır. “Archives of Health Science and Research” dergisinin baş editörüdür. 2018 yılında Türkiye Bilimler Akademisi, Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (TÜBA GEBİP) Ödülüne layık görülen Tarakcı o tarihten bu yana TÜBA Genç Akademi Üyesidir.

Finale Kalan Proje

Dengeyi ve düşme riskini değerlendirme ve rehabilite etme amaçlı bir denge cihazı geliştirilmesi ve düşme riski olan yaşlılarda etkinliğinin incelenmesi

Neden böyle bir proje?

Ülkemizde sağlık alanında kat edilen gelişmeler sayesinde insan ömrünün uzaması ve doğurganlık hızının düşerek genç nüfusun azalması ile birlikte yakın gelecekte yaşlıların, toplam nüfusun önemli bir bölümünü oluşturacağı ön görülmektedir.  Yaşlı nüfustaki artış nedeniyle gün geçtikçe yaşlılıkla ilgili sorunlarla daha sık karşılaşılması kaçınılmazdır. Yaşlılık döneminde karşılaşılan birçok hastalığın yanı sıra yaşlanma ile birlikte, kişinin yürüme yeteneğinde, kas kuvvetinde, postür ve denge fonksiyonlarında azalmalar meydana gelmektedir. Bu sebeplerden dolayı yaşlı kişiler, ortada bir neden yokmuş gibi göründüğünde bile kolayca düşebilirler. Yaşlılarda düşme, küçük ve büyük kemiklerde kırıklar, yumuşak doku yaralanmaları, psikososyal sorunlara yol açarak; çeşitli derecelerde yeti yitimine sebep olmakta ve hastaneye yatış gereksinimini arttırmakta hatta bazen ölüm ile sonuçlanabilmektedir.  Yaşlılarda düşmeye sebep olan denge sorunlarının erken tespit edilmesi ve dengeyi geliştirmeye yönelik yapılacak teknoloji destekli yaklaşımlar hayat kurtarıcı niteliktedir.

Projenin Amacı

Düşme riski yaşayan 65 yaş üstü popülasyonda dengeyi değerlendirmek ve rehabilite etmek amacıyla piyasada var olan maliyeti yüksek denge cihazlarına alternatif olabilecek, sanal gerçeklik tabanlı yazılımlardan oluşan kolay taşınabilir ve maliyeti düşük bir sistem geliştirmek ve bu sistemi yaşlılarda kullanarak etkinliğini değerlendirmektir. Sistem piyasadaki dış kaynaklı birçok sisteme alternatif, daha düşük maliyetli, etkin yerli ve milli bir değerlendirme ve egzersiz sistemi özelliğindedir.

Projenin Özgün Değeri

Sensörlü bir platformdan yararlanılarak, yapılan yazılımlarla donanım masrafı en aza indirilerek dengeyi değerlendiren birçok parametre hakkında bilgi sahibi olunabilmektedir.
  • statik ve dinamik süreçlerde ağırlık merkezindeki yer değiştirmeler
  • ağırlık merkezinin destek yüzeyi içindeki oynamaları ve yer değiştirme hızı  
    sağ ve sol ayağa aktarılan ağırlığın miktarı
  • sağ ve sol ayağa aktarılan ağırlığın miktarı 
  • her bir ayağın anterior, posterior, medial ve lateral bölümlerine verilen basınç oranları
  • bireyin düşme risk oranı
Düşme riskini tespit etmenin yanı sıra içerdiği sanal gerçeklik oyunları ile kişilere denge egzersizi yapma imkanı sunulabilecek inovatif bir cihazdır.