DOKTORCLUB AWARDS 2020

Yılın Sağlık Profesyoneli Ödülleri - Yılın Yenilikçi Hemşiresi Finalisti

Hatice Akbulut


Hatice Akbulut

İnegöl Devlet Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Servisinde sorumlu hemşire olarak görev yapmaktayım. Yoğun bakımımız 10 yataklı olup tüm yataklarımız 1. Basamak olarak hizmet vermektedir. Servisimize hasta yatırırken ya da tedavileri devam ederken hekimlerimiz hastalardan röntgen istemektedir. Röntgen istenen bu hastalar için seyyar röntgenin çağırıldığı, uygun alanda çekim için hazırlandığı ve bebeğin kaset üzerine yatırılarak yerinde röntgen çekimi yapıldığına şahit oldum. Gerçekleşen bu çekimlerin bir çoğunun bebek hareket ettiği için tekrarlandığı, tekrarlanmaması için annesi ya da yoğun bakım hemşiresinin bebeği tutmak zorunda kaldığını tecrübe ettim.

Bebeğin tekrar radyasyon almaması, anne ya da hemşiremizin gereksiz radyasyon almaması için ekibimizle bir proje geliştirmek istedik. Bu proje ile tekrar çekimlerinin önüne geçmeyi hedefledik. Röntgen çekimine engel olmayacak metal bir kasnak etrafına kumaştan bebeği sabit tutacak bir yapı oluşturduk. Baş kısmı, göğüs kısmı ve ayak kısmı sabitlenen bebek hareketsiz kalmakta ve herhangi birinin tutmasına ihtiyaç duymamaktadır. Ayak kısmı için hazırlanmış bağ üzerinde bulunan gonad koruyucu sayesinde röntgen çekim güvenliği de sağlanmaktadır. Kolayca uygulanabilen bu stand gerektiğinde demir kasnağından çıkarılarak kolayca yıkanabilmektedir. Bebeği rahatsız etmeyecek bu düzenek sayesinde tekrar çekimleri % 95 oranında azalmıştır. Standı kullandığımız günden bu güne hiçbir annemiz ve çalışanımız gereksiz radyasyon almamıştır.

Temini ve uygulaması kolay olan bu fikir ile hastanelerdeki yoğun bakım ünitelerimizde gözlemlenen tekrar çekim sıklığının önüne geçilebilir. Bebekler anneler ve hatta yoğun bakım hemşirelerimizin gereksiz radyasyon alması engellenebilir. Kendi servisimizde kullandığımız bu güzel uygulamanın tüm yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde kullanılması beni ve ekibimi çok mutlu edecektir.  

Hazırladığımız bu stand sayesinde bebeğin hareketleri sebebi ile uygunsuz olup tekrar edilmesi gereken film oranı %95 oranında azalmıştır. Bu uygulamamızın hayata geçtiği günden itibaren hiç bir personelimiz ve ya annemiz  bebeği tutmak için radyasyon almak zorunda kalmamıştır.