DOKTORCLUB AWARDS 2020

Yılın İlaç Endüstrisi Ödülleri - Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi Finalisti

Sanofi Türkiye


Sanofi Türkiye

Geleceğe El Ver

Geleceğe El Ver projesi Sanofi tarafından, eğitim için atılan her adımın, geleceğe ve topluma yapılan büyük bir yatırım olduğu gerçeğinden yola çıkılarak Prof. Dr. Selçuk Şirin’in öncülüğünde hayata geçirilen bir proje. Nobel Ekonomi Ödüllü James Hackman’e göre geri dönüşü en yüksek yatırım okul öncesi döneme yapılan yatırım. İnsan beyninin neredeyse %90’nından fazlası okul öncesi dönemde gerçekleşiyor ve bu kritik dönemde eğer çocuklarımıza gerekli desteği sunamaz, onların kelime hazinesine yatırım yapamazsak bu açığı sonraki dönemlerde kapatmak zor. İşte bu gerçeklerden yola çıkılarak ve bir model niteliğinde tasarlanan proje, akademisyen Prof. Dr. Selçuk Şirin mentorluğunda, okul öncesi dönemde desteğe en çok ihtiyaç duyan 36-66 ay yaş aralığındaki çocuklara ulaşma hedefiyle başlatıldı. Projenin hedefi, “çocukları çok daha uzun süre okulda tutabilmek, okulu bırakma oranlarını aşağılara çekebilmek” olarak belirlendi. Bu önemli hedefe paralel olarak, Geleceğe El Ver projesi için özellikle İstanbul’da okulu bırakma oranının en yüksek olduğu ilçeler pilot bölge olarak seçildi.

Okulu bırakma oranının yüksek olduğu bölgelerde okul öncesi eğitim çok daha önemli. İstiyoruz ki, çocuklarımız okul öncesi dönemde aldıkları eğitimle birlikte okula daha hazır başlasınlar.  Kendilerini daha iyi ifade etsinler, öğretmenlerini daha iyi anlasınlar. Bu gelişimler başarılarına yansısın. Başarılı olunca daha çok hevesleneceklerini biliyoruz, böylece okulu bırakmayacaklarına inanıyoruz.

Projenin ilk aşaması olarak, Prof. Dr. Selçuk Şirin ve ekibi projeye temel oluşturacak bir kitap oluşturdu. "Okula Evden Başla" okul öncesi dönemde çocuklarımızın bireysel gelişim aşamalarına uygun olarak, matematik, bilişsel ve dil gelişimlerini destekleyen, merak ve keşif duygularını canlı tutan etkinlik önerilerini bir araya getiriyor. Kitap, Milli Eğitim Bakanlığı'nın incelemesinden geçti ve yine Bakanlığın yönlendirmesi doğrultusunda İstanbul'da okulu bırakma oranının en yüksek olduğu ilçelerde dağıtıldı ve 10 bin çocuğumuza ücretsiz olarak ulaştırıldı. İlk dağıtım noktası Esenler’deki bir ilköğretim okulu oldu ve burada aynı zamanda bir saha çalışması yapıldı. Sanofi çalışanları da proje gönüllüleri olarak etkinliğe katkı sağladı.

“Geleceğe El Ver” projesinin, ikinci saha çalışmasını Ocak 2020’de yine Sanofi gönüllülerinin katılımı ile İBB Yeşilpınar Spor Kompleksi’nde gerçekleştirildi. Etkinliğe 5 farklı ilçeden yaklaşık 150 çocuk, anne ve babalarıyla katıldı. Ailelere okul öncesi eğitim hakkında genel bilgilendirme yapılan açılış konuşmasının ardından çocuklar Sevimli Panda isimli oyunu izlediler. Aileleriyle birlikte keyifli bir gün geçiren çocuklara etkinlik sonunda “Okula Evden Başla” etkinlik kitabı dağıtıldı.

2020 yılında projemiz genişleyerek devam etti. Milli Eğitimin Bakanlığı’nın yönlendirmesi doğrultusunda, etkinlik kitabımız beş şehirde (İstanbul, Kayseri, Tunceli, Uşak, Zonguldak) okulu bırakma oranının en yüksek olduğu ilçelerde, İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri kanalıyla 25 bin çocuğumuza ulaştırılmak üzere teslim edildi. Projemizin gönüllük inisiyatifi de genişledi, 2019 yılında ilk olarak İstanbul’daki çalışanlarımızın katılımı ile hayata geçirdiğimiz gönüllülük inisiyatifini, 2020 yılında online olarak tüm Türkiye’deki çalışanlarımızın katılımına açtık. Projeye gönüllü olarak katılmak isteyen 202 arkadaşlarımızla, Prof. Dr. Selçuk Şirin ve ekibinin sunumu ile Gönüllülük Eğitimini gerçekleştirdik.
  

Bu projenin en kritik noktalarında biri de, Sanofi’nin projeye destek veren kurum olmasının yanı sıra çalışanlarından oluşan gönüllü takımı sayesinde saha uygulamalarını bizzat yürütmesi… Sanofi Türkiye Ülke Başkanı Cem Öztürk de dahil olmak üzere, Sanofi çalışanlarının her seviyede aktif katılımıyla, projemizin önümüzdeki günlerde on binlerce çocuğun hayatına daha dokunmasını ve eğitim yoluyla ülkemizin aydınlık geleceğine katkıda bulunmasını hedefliyoruz.

 https://www.sanofi.com.tr/tr/surdurulebilirlik/kurumsal-sosyal-sorumluluk/gelecege-el-ver